Проектиране и производство на капак, покриващ системата за централно помпене на гума на офроуд автомобил. Затова ще изработим пробен модел от Sicka Block, след което ще се изработят детайлите от алуминий посредством CNC фрезоване.

Офроуд джантата

е стандартна 16″ за Мерцедес Бенц – G клас. Един от водещите показатели за проекта е оптимална цена. Друго основно изискване е капакът да бъде лек и здрав. Затова избрахме  метален тип капак. Заради теглото се спряхме на алуминий. 2017А е предпочитана марка алуминий заради лесна обработваемост, приемлива цена и възможност за химична обработка. Джантата за G клас на Мерцедес е много здрава и масивна и това позволява да се възползваме от размерите й за закрепване. Това са пет малки отвора, които можем да използваме за захващането на капака с болтове. Най-добрият вариант е да се използват резбови втулки като тези, за да може така да се избегне износване на алуминиевата резба.

Sika Block

Това е първоначалният избор на материал, от който се изработва пробен детайл – модел. Sicka Block е специално разработен материал за производство на моделна екипировка и инструменти.  След това можем да преминем към производство на детайлите от алуминий.

Алуминият

е лесен за работа, но все пак има своите особености. Целта е да се получат детайли при които да не се налага ръчна обработка преди елуксация. Трябва да се получи приятен финиш с леки следи от машинната обработка, което ще допринесе за добрата визия.

CNC фрезоване

ще се използва за изработка на детайлите. За да се получи гореописаното е важнен подбора на правилните инструменти и стратегии за обработка. Фрезоването ще се извърши на вертикален фрезови център MAHO MH800 C.  Машината е реновирана със CNC система TSDM, което ни позволява да качваме много дълги файлове, подготвени на всякакви CAM системи.

 

cover bottom roughing 3
cover bottom roughing
bottom Sicka Block ready
base roughing
base Sicka Block
stock mounting
hole milling
finish cover