ПРОЕКТИРАНЕ И ПРОИЗВОДСТВО НА АВТОМОБИЛНИ ЧАСТИ И ДЕТАЙЛИ по поръчка

Проектиране и производство на капак, покриващ системата за централно помпене на гума на офроуд автомобил. Затова ще изработим пробен модел от Sicka Block, след което ще се изработят детайлите от алуминий посредством CNC фрезоване.

Технически изисквания

 

Производство на автомобилни части и детайли по поръчка

Офроуд джантата е стандартна 16″ за Мерцедес Бенц – G клас. Един от водещите показатели за проекта е оптимална цена. Друго основно изискване е капакът да бъде лек и здрав. Затова избрахме метален тип капак. Заради теглото се спряхме на алуминий. 2017А е предпочитана марка алуминий заради лесна обработваемост, приемлива цена и възможност за химична обработка. Джантата за G клас на Мерцедес е много здрава и масивна и това позволява да се възползваме от размерите й за закрепване. Предвидихме пет малки отвора, за захващането на капака с болтове, а като най-добра опция – резбови втулки. Те ни позволяват да избегнем износване на алуминиевата резба.

 

Материали

 

  • Sicka block

Sicka Block е специално разработен материал за производство на моделна екипировка и инструменти. Той е първоначалният избор при изработка на детайли по поръчка и автомобилни части. Позволява да се изработи пробен детайл за анализ на форма и функция. След това може да се преминем към производство на детайлите от алуминий или други материали.

  • Алуминий

Алуминият е лесен за обработка, но все пак има своите особености. Целта е да се получат детайли, при които да не се налага ръчна обработка преди елуксация. Трябва да се получи приятен финиш с леки следи от машинната обработка, което да допринесе за добрата визия.

 

Технология на производство

 

  • CNC фрезоване

CNC фрезоването ще се извърши на вертикален фрезови център MAHO MH800 C. Машината е реновирана със CNC система TSDM, което ни позволява да качваме много дълги файлове, подготвени на всякакви CAM системи.