Нова интересна задача – проектиране и производство на капак, покриващ системата за централно помпене на гума на офроуд автомобил. Целта е да стане леко, изящно и здраво. Затова ще изработим пробен модел от Sicka Block, след което ще се изработят детайлите от алуминий посредством CNC фрезоване.

Офроуд джантата

е стандартна 16″ за Мерцедес Бенц – G клас. Един от водещите показатели за проекта е оптимална цена. Друго основно изискване е капакът да бъде лек и здрав. Затова избрахме  метален тип капак. Заради теглото се спряхме на алуминий. 2017А е предпочитана марка алуминий заради лесна обработваемост, приемлива цена и възможност за химична обработка. Джантата за G клас на Мерцедес е много здрава и масивна и това позволява да се възползваме от размерите й за закрепване. Това са пет малки отвора, които можем да използваме за захващането на капака с болтове. Най-добрият вариант е да се използват резбови втулки като тези, за да може така да се избегне износване на алуминиевата резба.

Sika Block

Това е първоначалният избор на материал, от който се изработва пробен детайл – модел. Sicka Block е специално разработен материал за производство на моделна екипировка и инструменти.  След това можем да преминем към производство на детайлите от алуминий.

Алуминият

е лесен за работа, но все пак има своите особености. Целта е да се получат детайли при които да не се налага ръчна обработка преди елуксация. Трябва да се получи приятен финиш с леки следи от машинната обработка, което ще допринесе за добрата визия.

CNC фрезоване

ще се използва за изработка на детайлите. За да се получи гореописаното е важнен подбора на правилните инструменти и стратегии за обработка. Фрезоването ще се извърши на вертикален фрезови център MAHO MH800 C.  Машината е реновирана със CNC система TSDM, което ни позволява да качваме много дълги файлове, подготвени на всякакви CAM системи.

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.